Sofia Silva Sousa, alto & Olga Kirpicheva, piano

Sofia Silva Sousa & Olga Kirpicheva

Sofia Silva Sousa, alto & Olga Kirpicheva, piano

Date

Vaux-Hall Summer geeft het publiek de kans om hulp te verlenen aan de beste solisten van de Muziekkapel Koningin Elizabeth en dit in allemaal een magisch kader.

De Muziekkapel Koningin Elisabeth, die op 12 juli 1939 werd ingehuldigd, is gekend voor haar opleiding van topniveau voor jonge, uitzonderlijke talenten. De Kapel biedt een uitmuntende artistieke opleiding van internationale allure aan, voorbehouden voor de allerbeste muzikanten (de muziekelite van morgen) in de disciplines piano, viool, cello, altviool, kamermuziek en zang.

Sofia Silva Sousa (Portugal)
Sofia Silva Sousa is een Portugese altvioliste. Met de genereuze steun van de Santander Universities Scholarship en de Helen Worswick Scholarship neemt ze momenteel lessen bij James Sleigh in haar laatste bachelorjaar aan de Royal Academy of Music (RAM). Als soliste werd ze bekroond met de Theodore Holland Viola Prize van de Royal Academy of Music, de Tweede Prijs op de Young Musicians Awards in Portugal (2015) en de Eerste Prijs op het II Concurso Nacional de Cordas ‘Vasco Barbosa’ (2016), waardoor ze haar solodebuut kon maken met het Portuguese Symphony Orchestra. Recent werd Sofia geselecteerd om deel te nemen aan het International Musicians Seminar (IMS) Prussia Cove in de klas van Thomas Riebl. Ze heeft ook reeds samengewerkt met violisten als Yuri Bashmet, Hartmund Rohde, Máté Szücs, Lawrence Power, Tatjana Masurenko, Garth Knox, Martin Outram, Dírio Alves en Igor Sulyga. Als ervaren orkestmuzikante was ze te horen in het Academy Symphony Orchestra onder leiding van Semyon Bychkov, Mark Elder en Edward Gardner en was ze ook geselecteerd voor het London Symphony Orchestra (LSO) String Experience Scheme in 2017.

In september 2018 is ze artist-in-residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, onder leiding van Miguel da Silva.

Olga Kirpicheva (Rusland)
Olga Kirpicheva werd geboren in 1987 in het Russische Togliatty. Ze begon reeds met piano op zeer prille leeftijd en startte haar muziekopleiding aan de Muziekacademie voor begaafde kinderen. Vanaf 2006 zette ze haar opleiding voort aan het prestigieuze Conservatorium Tsjaikovski van Moskou, in de klas van de vermaarde pedagoge Elisso Virsaladze. Tegelijk volgde ze, in datzelfde conservatorium, een cursus Pianobegeleiding en Kamermuziek tot in 2011. In 2013 trok Olga Kirpicheva naar Parijs en werd ze aangenomen in de klas van Itamar Golan aan het CNSM van Parijs om zich te vervolmaken in de kamermuziek. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst concerteerde buiten Rusland, met name op het festival geleid door de Russische violist Vladimir Spivakov in Colmar. Na haar deelname aan dat festival ontving ze een persoonlijke studiebeurs van het Russische ministerie van Cultuur. Vanaf haar tiende nam Olga Kirpicheva deel aan pianowedstrijden en op 15-jarige leeftijd trok ze ook naar wedstrijden buiten haar geboorteland. Olga Kirpicheva won tal van prijzen: Eerste Prijs van de wedstrijd ‘Beethoven Days in Moscow’ (Rusland), Eerste Prijs van de wedstrijd ‘Concertino Praga’ (de Tsjechische Republiek), en vele andere, zoals een Tweede Prijs ‘La Palma D’oro Concorso’ (Italië). Olga is tevens laureate van de Internationale wedstrijd voor jonge pianisten van Ettlingen (Duitsland) en won in 2013 de Prix Denis Antoine van de Foundation AVC Charity op de wedstrijd Piano Campus van Pontoise. Onder de vooraanstaande namen die bijgedragen hebben tot het uitbouwen van het pianistentalent van Olga, vermelden we – behalve Elisso Virsaladze – J. Rouvier, D. Bashkirov, E. Krasovsky, V. Krainev, J. Ribera en Michel Béroff. Met violiste Vera Lopatina en cellist Jeremy Genet heeft Olga het Trio Medici opgericht, waarmee ze tal van concerten geeft. Vandaag bouwt Olga Kirpicheva verder aan haar carrière van soliste en kamermuzikante door op te treden in Frankrijk, België, Denemarken, Italië, of nog in haar geboorteland Rusland.

Sinds haar residentie aan de Muziekkapel als lid van het Trio Medici begeleidt ze sinds 2016 de jonge artiesten uit de afdeling viool en altviool.

http://musicchapel.org

18:00 > 18:45
Sofia Silva Sousa, alto & Olga Kirpicheva, piano